1 maj 2014

Rysslands historia vs. historieteori


Titel: Ryssland, m.fl.

Författare: Kristian Gerner

Året är 2014 och Ryssland är mer aktuellt än på länge. Vart vänder man sig då för att få en djupare bild av Ryssland och dess historia? Det är tursamt att det finns en pocketbok för ändamålet. Är den förutom billig även bra?

Några viktiga historiska hållpunkter tas upp i boken, som är indelad i teman snarare än att vara strikt kronologisk. Den är alltså inte heltäckande, vilket inte heller vore möjligt med detta omfång. Däremot täcker den inte vad som borde täckas givet sidantalet. Snarare fokuserar den på vissa saker - fel saker enligt Cynikern, se nästa stycke. Man skulle kunna skriva mer, men i korthet så är boken inte alls "lysande" vilket Per T Ohlsson tycker (och därmed lägger hans egna nya bok nedanför nedflyttningsstrecket på Cynikerns läslista). Dock så är den den enda boken (i praktiken) som finns om rysk historia skriven av en svensk, och dessutom på pocket, Cynikern kan uppgivet konstatera att man får ta vad man får.

Professor Gerner låter vettig och säger intressanta saker när man hör honom kommentera i radio och tv. Däremot är boken, och egentligen hela hans författarskap, tyvärr inte så engagerande som det borde vara. Cynikerns stora problem med Gerner är att han tar varje tillfälle som bjuds att glida över till att skriva om historieteori, istället för att skriva om historia. Det typiska exemplet på historieteori är marxistisk historieskrivning, men det finns såklart andra varianter. Så istället för att läsa om rysslands historia får man veta hur valda exempel ur historien passar in i olika teorier om hur historien teoretiskt och idealt skulle gestalta sig om en viss historieteori var sann. Detta är möjligen givande för dem som redan kan allt om rysslands historia samt för dem som har historia som yrke. Betydligt mindre intressant för massmarknaden som ska läsa denna bok. Boken duger inte som en introduktion till Ryssland och dess historia.

Ryssland finns att köpa hos bl.a. Adlibris, Bokus, CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar